Skip to main content

EKP Rahapoliitilised otsused 11. märts 2021

EKP nõukogu tegi täna järgmised otsused.

Esiteks jätkab EKP nõukogu netovaraoste pandeemia majandusmõjude ohjeldamise erakorralise varaostukava raames, mille kogumaht on 1850 miljardit eurot. Oste tehakse vähemalt kuni 2022. aasta märtsi lõpuni ning igal juhul niikaua, kuni koroonaviiruse levikust tingitud kriisiolukord on nõukogu hinnangul möödas. Rahastamistingimuste ja inflatsiooniväljavaate hinnangu põhjal eeldab EKP nõukogu, et 2021. aasta esimeste kuudega võrreldes tehakse järgmise kvartali jooksul erakorralise varaostukava raames oste märgatavalt hoogsamas tempos.

Oste tehakse paindlikult vastavalt turutingimustele ning vältides rahastamistingimuste karmistamist, mis on vastuolus eesmärgiga ohjeldada pandeemiast tingitud langusmõju inflatsiooni prognoositavale arengule. Peale selle toetavad aja jooksul ning erinevate varaklasside ja riikide lõikes paindlikult tehtavad ostud ka edaspidi rahapoliitika mõju sujuvat ülekandumist. Kui suudetakse säilitada soodsad rahastamistingimused, ilma et erakorralise varaostukava kestuse jooksul kasutataks netovaraostudeks kogu eraldatud summat, ei ole seda tingimata vaja täies ulatuses kasutada. Samal ajal on võimalik kogusummat soodsate rahastamistingimuste hoidmiseks vajaduse korral kohandada, et toime tulla pandeemiast tingitud negatiivse šokiga, mis mõjutab inflatsiooni arengut.

EKP nõukogu jätkab erakorralise varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvate põhiosa tagasimaksete reinvesteerimist vähemalt kuni 2023. aasta lõpuni. Igal juhul kavatsetakse erakorralise varaostukava portfelli edaspidist likvideerimist juhtida, et vältida sekkumist asjakohasesse rahapoliitika kurssi.

Teiseks jätkab nõukogu oma varaostukava raames netovaraostude tegemist igakuiselt 20 miljardi euro ulatuses. Nõukogu eeldab jätkuvalt, et varaostukava raames tehakse igakuiseid netovaraoste seni, kuni see on vajalik baasintressimäärade toetava mõju tugevdamiseks. Varaostud lõpetatakse vahetult enne seda, kui nõukogu hakkab EKP baasintressimäärasid tõstma.

EKP nõukogu kavatseb ka jätkata varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvate põhiosa tagasimaksete täies ulatuses reinvesteerimist pikema aja jooksul pärast kuupäeva, mil nõukogu hakkab tõstma EKP baasintressimäärasid, ning igal juhul seni, kuni see on vajalik soodsate likviidsustingimuste ja küllaldaselt toetava rahapoliitilise kursi säilitamiseks.

Kolmandaks otsustati säilitada põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 0,00%, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 0,25% ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana –0,50%. Nõukogu eeldab, et EKP baasintressimäärad püsivad praegusel või sellest madalamal tasemel seni, kuni inflatsiooniväljavaade on jõuliselt lähenenud tasemele, mis on ettevaateperioodil 2%st allpool, ent sellele piisavalt lähedal, ning see lähenemine kajastub järjepidevalt alusinflatsiooni arengus.

EKP nõukogu jätkab ka küllaldase likviidsuse pakkumist oma refinantseerimisoperatsioonide kaudu. Suunatud pikemaajaliste refinantseerimisoperatsioonide kolmas seeria (TLTRO-III) on pankade jaoks jätkuvalt atraktiivne rahastamisallikas, mis toetab pankade laenuandmist ettevõtetele ja kodumajapidamistele.

EKP nõukogu on valmis kohandama vajadust mööda kõiki oma rahapoliitilisi instrumente, et tagada inflatsiooni pidev lähenemine EKP nõukogu seatud eesmärgile kooskõlas nõukogu võetud kohustusega tagada sümmeetria.

EKP president põhjendab neid otsuseid täna kell 14.30 Kesk-Euroopa aja järgi algaval pressikonverentsil.

EKP nõukogu kokku lepitud täpset sõnastust vt ingliskeelsest originaalversioonist.

Euroopa Keskpank
Avalike suhete peadirektoraat
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Saksamaa
Tel: +49 69 1344 7455, e-aadress:media@ecb.europa.eu

 

 

Link to the website of the European Central Bank: https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2021/html/ecb.mp210311~35ba71f535.et.html

Comments

Popular posts from this blog

Sun Investment Group UAB 13% tootlusega võlakirjaemissioon

Sun Investment Group UAB tutvustab uut võlakirjaemissiooni, pakkudes investoritele võimalust saada 13% aastast tootlust . Emissioon hõlmab kuni 5 miljoni euro väärtuses võlakirju, suunatud nii Eesti kui Leedu investoritele ning kestab 12 kuud , pakkudes intressimäära 13% ja väljamakseid kahel korral . Sobib investorile, kes otsib hajutatust seni peamiselt saada olevate finantsteenuseid pakkuvate ettevõtete võlakirjadele. Sun Investment Group UAB on rahvusvaheline ettevõtete grupp peamiselt taastuvenergia sektoris. Tähelepanu tasuks pöörata võlakirjad suhteliselt lühikesele kestvusele ning 2 korda aastas makstavale intressile. Ehk siis perioodi keskel ja lõpus. Emissiooni põhjused: 1. Kasvav projektide arv: Projektid on jõudnud valmimise etappi. 2. Müüdud projektide suurenemine: Jõudnud operatiivsesse etappi. 3. Töökapitali mitmekesistamine: Eesmärgiga rahastada arengukulusid. Võlakirjade kulude teenindamine: 12 kuu jooksul kavatseb Sun Investment Group rakendada erinevaid alternatiive

AS-i LHV Group allutatud võlakirjade pakkumine märgiti 16.3 korda üle

AS-i LHV Group allutatud võlakirjade pakkumine oli edukas AS-i LHV Group (edaspidi LHV Group) allutatud võlakirjade avalik pakkumine, mis lõppes 26. septembril 2023, ületas ootusi. Pakkumise algne maht oli 25 miljonit eurot, kuid investorite suur huvi võimaldas seda suurendada 35 miljoni euroni. Pakkumisest võttis osa 16 255 investorit, kes märkisid kokku 407,5 miljoni euro eest võlakirju. See tähendab, et pakkumine märgiti üle 16,3 korda.  LHV Groupi juhatus jaotas võlakirjad vastavalt prospektis sätestatud põhimõtetele. Eelistatud olid LHV Panga ja LHV Groupi varasemad kliendid ja investorid. „Oleme väga rahul pakkumise tulemusega, mis näitab investorite usaldust meie ärimudeli ja strateegia vastu. Kaasatud kapital aitab meil kasvatada oma kapitalibaasi, ärimahtusid ja turuosa nii Eestis kui Ühendkuningriigis. LHV jätkab kapitali- ja võlakirjatehinguid ka edaspidi,“ ütles LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu. LHV Group emiteeris 35 000 allutatud võlakirja nimiväärtusega 1000 eurot, int

LHV Group plaanib maksta 2023 aasta eest dividendi 13 senti aktsia kohta

LHV Groupi jaanuar 2024 tulemuste analüüs: Positiivsed aspektid: Tulu ja kasumlikkus: Tulu kasvas 13,6 miljoni euroni. Puhaskasum oli 13,6 miljonit eurot. LHV Panga puhaskasum oli 12,5 miljonit eurot. LHV Bank Ltd puhaskasum oli 3,2 miljonit eurot. Ärimahtude kasv: Konsolideeritud hoiused kasvasid 94 miljoni euro võrra. Laenuportfell kasvas 40 miljoni euro võrra. LHV Panga hoiuste maht kasvas 51 miljoni euro võrra. Jaelaenude portfell suurenes 9 miljoni euro võrra. Eesti ettevõtete laenude maht kasvas 21 miljoni euro võrra. Uued tooted ja teenused: LHV tõi turule uuendusliku Kogumiskonto lahenduse. LHV Bank Ltd laiendab maaklerite võrgustikku ja toob turule kolmanda laenutoote. Klientide rahulolu: LHV Pank kuulutati taas Eesti parima teenindusega pangaks. Negatiivsed aspektid: LHV Varahalduse fondide tootlus: M, L ja XL fondide tootlus oli negatiivne. Pensionifond Roheline langes 9,1%. LHV Kindlustuse kahjum: Jaanuaris registreeriti 7200 uut kahjuj